03.10
2024

Flitscontroles in de kapperssector van 14 tot 20 oktober 2024

 

 

De RVA heeft aangekondigd dat er in de week van 14 tot 20 oktober 2024 een nationale flitscontrole zal worden gehouden in de kapperssector. Deze controles kaderen in het actieplan tegen sociale fraude, opgesteld door de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

De flitscontroles hebben als doel een ontradend effect te creëren door aan de overtreders duidelijk te maken dat het risico dat ze gevat worden reëel is. Het informatieve en preventieve karakter weerhoudt de inspectiediensten er echter niet van om sancties op te leggen wanneer er ernstige inbreuken op de sociale wetgeving worden vastgesteld. Deze grootschalige actie gebeurt bovenop de gebruikelijke willekeurige controles.

De RVA stelde een specifieke checklist samen voor de kapperssector. Om werkgevers en werknemers de kans te geven zich zo goed mogelijk op de flitscontroles voor te bereiden, geeft deze checklist een overzicht van de actiemogelijkheden waarover een sociaal inspecteur beschikt en de documenten die hij kan opvragen (deeltijdse contracten en uurroosters, register werktijdregeling, enz.). De lijst is niet exhaustief. De sociaal inspecteur behoudt het recht om alle documenten op te vragen die hij relevant acht voor zijn onderzoek.

Bron: Nieuwsbericht van de RVA van 29 september 2024: Flitscontroles in de kapperssector in de periode van 14 tot 20 oktober 2024, www.rva.be.

 

ONLINE INFOSESSIE

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!

Schrijf je nu in voor de sessies Sociale Actua 2024! Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk. Het webinar word je nadien toegestuurd en onze juristen beantwoorden eveneens graag je vragen na de sessie.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op