• CLB Group /
  • Consult /
  • Nieuws /
  • Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing mogelijk voor investeringen in vier Vlaamse steunzones vanaf 1 november 2024
 
10.10
2024

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing mogelijk voor investeringen in vier Vlaamse steunzones vanaf 1 november 2024

 

 

Wanneer een regio getroffen wordt door een collectief ontslag, kan het gewest waarin één of meerdere getroffen bedrijven gelegen zijn, aan de minister van Financiën voorstellen om de regio als steunzone te erkennen. De voorgestelde steunzone moet liggen binnen een straal van maximaal 40 km van de getroffen onderneming(en). De erkenning van een steunzone kan door de overheid voor zes jaar worden toegekend.

Werkgevers die investeringen doen in een door het gewest vastgelegde steunzone en hierbij nieuwe jobs creëren, kunnen mits naleving van een aantal voorwaarden tijdelijk worden vrijgesteld van doorstorting van 25% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing op de lonen van de nieuwe werknemers. De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing kan worden toegekend voor een termijn van twee jaar vanaf de invulling van de nieuwe arbeidsplaats en zou overeenkomen met een besparing van ongeveer 4 à 5% op de loonkost. Werkgevers die de vrijstelling willen genieten, moeten de nieuwe arbeidsplaatsen minstens drie jaar (kmo’s) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden.

Momenteel zijn er drie steunzones erkend in het Vlaams Gewest:

  • een steunzone rond Genk;
  • een steunzone rond Turnhout;
  • een steunzone rond Zaventem-Vilvoorde.

De erkenningen van de steunzones rond Genk en Turnhout eindigen op 31 oktober 2024. De erkenning van de steunzone rond Zaventem en Vilvoorde was in principe voorzien tot 31 mei 2028.

In het Waalse Gewest zijn er momenteel vier steunzones erkend:

  • een steunzone rond Seraing;
  • een steunzone rond Sambreville;
  • een steunzone rond Charleroi;
  • een steunzone rond Frameries.

De erkenningen van deze Waalse steunzones lopen momenteel tot 30 april 2025.

Op 3 oktober 2024 werd er een nieuw koninklijk besluit in verband met de Vlaamse steunzones in het Staatsblad gepubliceerd. Als gevolg hiervan zullen er vanaf 1 november 2024 vier nieuwe steunzones van toepassing zijn in het Vlaams Gewest.

Het betreft concreet de volgende vier steunzones die worden afgebakend binnen een straal van 40 kilometer:

  • rondom de stad Genk;
  • rondom de stad Turnhout;
  • rondom de gemeente Machelen;
  • rondom de gemeente Wielsbeke.

De erkenning van deze vier steunzones geldt voor de periode van 1 november 2024 tot en met 31 oktober 2030 om de bedrijven een perspectief op langere termijn te bieden.
De bestaande steunzone Zaventem en Vilvoorde wordt wel vervroegd stopgezet op 31 oktober 2024.

Wil je nagaan of een bepaald adres zich in een steunzone bevindt, dan kan je hiervoor terecht op de volgende webapplicaties:

Meer informatie over de voorwaarden en de formaliteiten van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bij investeringen in steunzones, kan je bekomen bij CLB Sociaal Secretariaat of bij VLAIO via het nummer 0800/20 555 of info@vlaio.be.

 

Bron: Koninklijk besluit van 16 september 2024 tot afbakening van steunzones in het Vlaamse Gewest rondom Genk, Turnhout, Machelen en Wielsbeke, BS 3 oktober 2024 en persbericht van 26 september 2024 van minister van Financiën Vincent Van Peteghem: ‘vier nieuwe ontwrichte zones om steun te bieden aan gebieden getroffen door herstructureringen’.

 

ONLINE INFOSESSIE

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!

Schrijf je nu in voor de sessies Sociale Actua 2024! Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk. Het webinar word je nadien toegestuurd en onze juristen beantwoorden eveneens graag je vragen na de sessie.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op