24.10
2024

Wetsvoorstel tot wijziging modaliteiten moederschapsrust

 

 

Recent werd een wetsvoorstel ingediend om de modaliteiten van moederschapsrust te wijzigen. Het gaat enerzijds over de invoering van het recht om een deel van de moederschapsrust over te dragen aan de partner en anderzijds de mogelijkheid om de moederschapsrust flexibel op te nemen.

Moederschaprust bestaat uit verschillende delen. Eerst en vooral dient er een onderscheid te worden gemaakt tussen de prenatale rustperiode en de bevallingrust. De prenatale periode bestaat uit een facultatieve periode van 6 weken (bij een meerling is dit 8 weken) voorafgaand aan de vermoedelijke bevallingsdatum. Een zwangere werkneemster mag zelf kiezen of ze deze periode al dan niet opneemt. Indien deze facultatieve periode niet werd opgenomen, wordt deze overgedragen tot na de bevalling. Vanaf de 7de dag voor de vermoedelijke bevallingsdatum geldt een verplicht prenataal gedeelte waarbij er geen arbeid mag worden verricht.  

Vanaf de bevalling gaat een periode van 9 weken verplichte bevallingsrust in. Deze periode kan eventueel worden aangevuld met het gedeelte facultatief prenataal gedeelte dat nog niet werd opgenomen.

Het wetsvoorstel biedt aan de moeder de mogelijkheid om het facultatieve gedeelte, 5 dan wel 7 weken, deels of volledig over te dragen aan haar partner. Het verplicht prenataal gedeelte van 1 week en de 9 weken bevallingsrust kunnen niet worden overgedragen.

Daarnaast wordt de bestaande regeling voor de bevallingsrust uitgebreid. Momenteel bestaat de mogelijk om de laatste 2 weken van het overgedragen facultatieve gedeelte te spreiden over een periode van 8 weken. Die 2 weken worden dan omgezet in 10 dagen die vrij mogen worden opgenomen in de periode van 8 weken volgend op het ononderbroken gedeelte van de moederschapsrust. In het voorstel wordt de mogelijkheid voorzien om de volledige facultatieve periode om te zetten in dagen. Deze kunnen dan worden opgenomen gedurende een periode van 25 weken volgend op het ononderbroken gedeelte van de moederschapsrust.

Met deze wijziging willen sommige partijen meer flexibiliteit bieden aan de ouders en mogelijkheden voorzien die beter aansluiten bij het moderne ouderschap.

We volgen dit verder voor je op.

 

Bron: Wetsvoorstel van 16 oktober 2024 tot invoering van het recht om een deel van de moederschapsrust over te dragen aan de partner, en de mogelijkheid om de moederschapsrust flexibel op te nemen, DOC 56 0395/001.

 

ONLINE INFOSESSIE

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!

Schrijf je nu in voor de sessies Sociale Actua 2024! Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk. Het webinar word je nadien toegestuurd en onze juristen beantwoorden eveneens graag je vragen na de sessie.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op