De interne preventiedienst
Elke werkgever in België is verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten (KB van 27 maart 1998).
Hoe deze dienst ingericht wordt en welke kwalificaties de medewerkers van deze dienst dienen te hebben, is afhankelijk van de activiteiten (NACE–code) van de organisatie en het aantal medewerkers.
We onderscheiden 4 groepen:
Groep A: De preventieadviseur moet minstens een bijkomende opleiding niveau I gevolgd hebben.
Groep B: De preventieadviseur moet minstens een bijkomende opleiding niveau II gevolgd hebben.
Groep C: Heeft de interne preventieadviseur een bijkomende opleiding niveau II of I dan mogen de meeste taken inzake risicobeheersing intern uitgevoerd worden (categorie C+).
Heeft deze enkel basiskennis dan moeten een aantal taken verplicht door de externe dienst uitgevoerd worden (categorie C-). Behalve als bedrijf ook in cat D behoort, moet iemand van het personeel aangeduid zijn als preventieadviseur.
Groep D: Bedrijven met minder dan 20 werknemers. Deze groep is eigenlijk een deel van groep C. De werkgever mag hier zelf de taak van interne preventieadviseur vervullen. Enkel een basiskennis inzake preventie is vereist.
De interne dienst preventie en bescherming op het werk (IDPBW)
De interne dienst preventie en bescherming op het werk (IDPBW) staat de werkgever, de hiërarchische lijn en de werknemers bij in het invullen van het preventiebeleid. Elke organisatie moet beschikken over een interne dienst. Aan het hoofd van de IDPBW staat de interne preventieadviseur.
De interne dienst werkt mee aan:
- de identificatie van de gevaren en geeft advies over de evaluatie van risico’s, het globaal preventieplan en het jaarlijks actieplan
- het onderzoek naar de oorzaken van de arbeidsongevallen
- de toepassing van de maatregelen die genomen moeten worden bij ernstig en onmiddellijk gevaar, de uitwerking van de interne noodprocedures en de organisatie van de eerste hulp
Daarnaast geeft de dienst advies over:
- de verschillende thema's met betrekking tot het toepassen van de wettelijke bepalingen
- het opstellen van instructies, over informatie, onthaal en vorming van de werknemers