Vaccinatiebeleid
Vaccinatie
- Tetanus/Difterie/Kinkhoest
- Hepatitis B
- Hepatitis A
- Griep
Een vaccinatie is zeer belangrijk. Zo beschermen wij werknemers tegen ernstige infectieziektes.
Verplichte vaccinaties
Werknemers die aan specifieke risico’s worden blootgesteld, krijgen tijdens het medisch onderzoek hun verplichte vaccinatie (vb. tetanus of hepatitis).
Niet verplichte vaccinaties
CLB Externe Preventiedienst organiseert jaarlijks een griepcampagne. De “echte griep” wordt veroorzaakt door influenzavirussen (stammen A en B) en gaat gepaard met hoge koorts, algemeen onwel zijn, gewrichtspijnen, enz.
Om antistoffen tegen het virus op te bouwen en aldus beschermd te zijn tegen de ziekte, dient elk jaar opnieuw een griepvaccin toegediend te worden, omdat het virus regelmatig van structuur verandert.
De virusstammen voor dit geïnactiveerd griepvaccin worden elk seizoen gekozen volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Tegen “griepachtige aandoeningen”, veroorzaakt door andere virusstammen of bacteriën, biedt dit vaccin geen bescherming.
Voor wie is het vaccin bijzonder aanbevolen?
Voor al wie, op welke leeftijd ook, het krijgen van de griep een verhoogd medisch risico meebrengt:
- personen die 60 jaar of ouder zijn, vooral als ze in collectieve gemeenschappen leven
- personen die lijden aan chronische aandoeningen ter hoogte van de luchtwegen (astma, emfyseem, chronische bronchitis, mucoviscidose, ...) of ter hoogte van het hart of de nieren
- personen die lijden aan recidiverende stafylokokkenaandoeningen
- personen die lijden aan ernstige metabole aandoeningen, met inbegrip van suikerziekte
- personen met een aangeboren of verworven immuundeficiëntie
Er kunnen ook sociale beweegredenen zijn om het vaccin toe te dienen, zoals aan bepaalde beroepscategorieën, bv geneesheren, verplegend personeel, politieagenten, brandweerlui, managers, ...
Bij gezonde personen moet de vaccinatie uitsluitend het gevolg zijn van een persoonlijke medische keuze.