Stappenplan aanwezigheids- en re-integratiebeleid

We werken met een multidisciplinaire werkgroep waarbij we cijfers (stap 1) en reeds ondernomen acties van de organisatie onder de loep nemen om te komen tot een aanwezigheidsvisie en – missie.

Deze analyse kan ook informatie verschaffen over de oorzaken van verzuim (incl. presenteïsme) en in samenspraak met u als klant kan de externe preventieadviseur psychosociale aspecten ondersteunen op het vlak van een psychosociaal preventietraject (stap 2)

Vervolgens dienen we de uitkomst van de werkgroep te verankeren in procedures en afspraken voor alle medewerkers van de onderneming (stap 3) en vraagt implementatie ook voor opleiding/training.

 

Als volgende stap (stap 4) binnen dit traject zien we het opleiden van betrokkenen (hiërarchische lijn, medewerkers personeelsdienst, etc.).

Onderzoek toont immers aan dat hoe hoger de sociale steun van de (directe) leidinggevende, hoe lager de kans op ziekteverzuim (o.m.: Karasek, e.a. 1990, Mol & de Vries, 2007).

Afhankelijk van de grootte van de groep, de basiscompetenties en verwachtingen wordt een voorstel op maat uitgewerkt door uw preventieadviseur psychosociale aspecten.
De training gespreksvoering verzuim zet specifiek in op het trainen van gespreksvoering bij verzuim aan de hand van rollenspellen.

Wat zijn de basisprincipes, waar moet je best op letten en hoe pak je deze moeilijke gesprekken aan? Deze opleiding omvat minimaal een volledige dag, mits basisniveau inzake communicatieve vaardigheden.

Na het doorlopen van de bovenstaande stappen wordt er idealiter jaarlijks een opfrissingsmoment ingepland met de preventieadviseur psychosociale aspecten.

Het opfrissen van de aangeleerde handvaten en principes aan de hand van concrete voorbeelden, het updaten van de kennis, etc. met als doel het structureel verankeren van deze werkwijze binnen de dagelijkse praktijk van de leidinggevende.

Aanvullend bieden wij dan ook een voorbereidend opleidingspakket aan voor de cursisten die onvoldoende beschikken over het gevraagde basisniveau inzake communicatieve vaardigheden.

Tijdens dit voorbereidend opleidingspakket worden de nodige algemene gesprekstechnieken aangeleerd en verdiept aan de hand van interactieve oefeningen. 

 

Controlegeneeskunde kan supplementair onderdeel uitmaken van een geïntegreerd beleid maar is onvoldoende op zichzelf. Binnen de bredere CLB Group beschikken we hieromtrent ook over een aanbod (CLB Medische Controle & Advies).

 

Tot slot (stap 5) is het erg belangrijk om blijvende aandacht te verlenen aan dit thema door middel van een periodiek, interdisciplinair overleg (cf. sociaal medisch team).

Dit overlegorgaan buigt zicht over het ondersteunen en evalueren van het heersende beleid – en protocol aan de hand van collectieve beleidsadviezen, alsook het bespreken van individuele casussen vanuit preventief en curatief standpunt.

Vanuit CLB EDPB kan er steeds ondersteuning geboden worden in de samenstelling en opstart van het orgaan.

De preventieadviseur psychosociale aspecten van CLB EDPB, alsook andere relevante experten, kunnen daarnaast integraal deel uitmaken van dit overlegorgaan.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op