Waar skypen met een familielid aan de andere kant van de planeet vroeger ondenkbaar was, is dit tegenwoordig vanzelfsprekend. De digitalisering gaat in zo een rotvaart en heeft zoveel impact op ons leven dat we er zelfs niet meer stil bij staan. Het internet heeft ons leven zoveel eenvoudiger gemaakt, maar er zijn helaas ook keerzijdes aan de medaille. Op het wereldwijde web is een schat aan informatie te vinden, inclusief over onszelf. En net dat geeft internetfraudeurs een voet tussen de deur.
Cybercrime wint de laatste jaren aan terrein en is een echte miljardenbusiness geworden. Online criminaliteit komt voor in vele vormen. Twee voorbeelden die vaak de revue passeren zijn phishing en hoax. Wat betekenen ze eigenlijk?
Phishing: “Vissen” achter gegevens
Bij phishing lokken fraudeurs mensen naar een valse website via valse e-mails, links of berichten. Deze website is meestal een zeer realistische kopie van een echte website zoals die van de bank. Eenmaal op deze website vragen ze naar privégegevens zoals jouw inlognaam, paswoord en creditcardnummer. Phishing mails en websites worden steeds professioneler. Vroeger stonden deze vaak vol spellingsfouten, maar tegenwoordig is het verschil nauwelijks op te merken. Daarom trappen steeds vaker mensen in deze val. Klik nooit op een link of vul nooit je gegevens in bij twijfel aan de echtheid van de website. Een variant op deze cyber crime (vishing) gebeurt telefonisch. Een fraudeur stelt zich voor als bankmedewerker en vraagt naar geheime codes om zogezegd uw kaart te deblokkeren.
Hoax: Fake news
Bij een hoax verspreiden fraudeurs valse informatie via e-mail of sociale media. Hoewel de inhoud nooit waar is, probeert men in te spelen op sensatie waardoor mensen het gaan geloven en dit bericht zoveel mogelijk gaan delen. “5G veroorzaakt Corona” of de “Win een Jeep SRT”-actie op Facebook (met 25.000 slachtoffers) zijn duidelijke voorbeelden waar mensen in trapten. Een hoax houdt dus mensen voor de zot, meestal met slechte bedoelingen. Enerzijds verzamelen spammers op deze manier e-mailadressen of andere persoonlijke informatie. Anderzijds kan het de publieke opinie beïnvloeden doordat mensen fake news geloven. Denk maar aan bovengenoemd feit dat veel mensen geloven dat 5G het COVID-19 virus zou kunnen veroorzaken.
Cybersecurity
Dit zijn slechts twee voorbeelden van internetfraude, online circuleren talloze varianten. De conclusie is dus zeer duidelijk. Het is steeds belangrijker om al uw computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en data te beschermen tegen cybercriminelen. Zowel op privévlak alsook de beveiliging van uw bedrijf.
Cybercriminelen viseren steeds vaker KMO’s omdat velen van hen geen up-to-date beveiliging hebben. Geen zin om de volgende Asco of Picanol te worden, klik dan hier voor meer informatie over het optimaliseren van de cybersecurity binnen jouw bedrijf.