10.10
2024

Collectief verlof voor 2025 nu ook al vastleggen

 

 

Naast de feestdagen kan ook de jaarlijkse vakantie collectief worden vastgelegd. Dit gebeurt op het niveau van het paritair comité of op ondernemingsniveau.

Het paritair comité kan een beslissing nemen omtrent de vakantiedata in de sector. In dat geval moet de FOD Sociale Zekerheid ten laatste op 31 december 2024 hierover worden ingelicht.

Indien het paritair comité geen beslissing meedeelt vóór deze datum, mogen de data van de collectieve vakantie worden vastgelegd door de ondernemingsraad of, bij ontstentenis, door de vakbondsafvaardiging of, bij ontstentenis, door een akkoord tussen werkgever en werknemers.

De Inspectie Toezicht Sociale Wetten hanteert het standpunt dat het principe van het vastleggen van collectief verlof in een onderneming in het arbeidsreglement moet worden opgenomen, zodat er een uitdrukkelijk akkoord van de werknemers met het vastleggen van collectief verlof is. Hiervoor moet de normale procedure inzake wijziging van het arbeidsreglement worden gevolgd.

Eénmaal je een algemeen kader rond collectief verlof hebt opgenomen in je arbeidsreglement en het uitdrukkelijk akkoord van de werknemers blijkt, moet je jaarlijks enkel de exacte data vastleggen via een bijlage bij het arbeidsreglement. Hiervoor moet de normale procedure voor het opstellen of wijzigingen van het arbeidsreglement niet worden gevolgd. De bekendmaking gebeurt via de aanplakking van een bericht in de onderneming. Hiervan moet een afschrift aan iedere werknemer worden overhandigd. Tevens moet er binnen de 8 dagen na de inwerkingtreding een afschrift worden bezorgd aan de Inspectie Toezicht Sociale Wetten. Dit kan elektronisch via: www.arbeidsreglement.belgie.be.

 

 

ONLINE INFOSESSIE

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!

Schrijf je nu in voor de sessies Sociale Actua 2024! Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk. Het webinar word je nadien toegestuurd en onze juristen beantwoorden eveneens graag je vragen na de sessie.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op