23.05
2024

Nieuwe verrekening vertrekvakantiegeld bedienden

 

 

Principe

Er moet vertrekvakantiegeld worden betaald aan een bediende wanneer:

  • zijn/haar arbeidsovereenkomst eindigt;
  • zijn/haar arbeidsovereenkomst volledig wordt geschorst in het kader van loopbaanonderbreking of tijdskrediet (inclusief thematische verloven).

De bedragen van het vertrekvakantiegeld worden vermeld op een vakantieattest. De bediende moet dit attest aan zijn nieuwe werkgever overhandigen, zodat deze het vertrekvakantiegeld kan verrekenen op het door hem te betalen vakantiegeld.

Nieuwe verrekening

Vanaf het vakantiedienstjaar 2024 moet het vertrekvakantiegeld in de volgende stappen worden verrekend:

  • de werkgever betaalt voor elke opgenomen vakantiedag een voorschot van 10% van het brutoloon van die dag. Het grootste gedeelte van het loon voor die dag wordt immers geacht gedekt te zijn door het vertrekvakantiegeld dat door de vorige werkgever werd uitbetaald;
  • in december, of aan het einde van de arbeidsovereenkomst, wordt vervolgens de eindafrekening van het vakantiegeld gemaakt. Deze eindafrekening gebeurt door de reeds betaalde voorschotten en het reeds bij de vorige werkgever ontvangen vertrekvakantiegeld in mindering te brengen van het effectief door de nieuwe werkgever verschuldigde enkel vakantiegeld.
    Mocht er na de eindafrekening een negatief saldo zijn, dan mag de werkgever een inhouding uitvoeren op het loon van de maand december of op het loon van de laatste maand van tewerkstelling. Desgevallend ook op het loon van een volgende maand indien er niet voldoende loon kan worden ingehouden in december. Bij de inhouding moet de werkgever enerzijds rekening houden met de loonbeschermingswet, die bepaalt dat er maximum 1/5de van het nettoloon mag worden ingehouden. Anderzijds mag de inhouding niet meer bedragen dan het vakantiegeld dat door de werkgever verschuldigd zou zijn, mocht de bediende reeds gedurende het hele vakantiedienstjaar bij hem in dienst geweest zijn.
    Als er na de eindafrekening een positief saldo is, moet dit worden uitbetaald in de maand december.

De regelgeving voorziet echter uitdrukkelijk dat de werkgevers ook een werkelijke en definitieve verrekening per vakantiedag mogen toepassen. Aangezien dit een vereenvoudigde procedure betreft, opteert CLB Sociaal Secretariaat ervoor deze werkelijke verrekening per opgenomen vakantiedag toe te passen. In december, of aan het einde van de arbeidsovereenkomst, maken we vervolgens een eindafrekening van het vakantiegeld.

 

Bron: Koninklijk besluit van 28 september 2023 tot wijziging van de artikelen 46, 48 en 49 van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, BS 18 oktober 2023.

 

ONLINE INFOSESSIE

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!

Schrijf je nu in voor de sessies Sociale Actua 2024! Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk. Het webinar word je nadien toegestuurd en onze juristen beantwoorden eveneens graag je vragen na de sessie.

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op