03.04
2025

Recht op deconnectie: wat moeten werkgevers doen?

 

 

De wet van 3 oktober 2022 voorziet dat werkgevers het nodige moeten doen om het recht op deconnectie te waarborgen voor hun werknemers. Dit recht houdt voor de werknemers in dat zij niet meer bereikbaar moeten zijn buiten hun werkuren waardoor een betere ‘work-life balance’ mogelijk moet worden.

1. Over welke werkgevers gaat het?
Alle ondernemingen die onder het toepassingsgebied van de wet van 5 december 1968 betreffende de cao’s en de paritaire comités vallen en die 20 of meer werknemers in dienst hebben, moeten de nodige afspraken maken omtrent het recht op deconnectie.

Het aantal werknemers wordt in hoofden geteld. Er wordt met andere woorden geen verschil gemaakt tussen voltijdse en deeltijdse werknemers. Ook studenten, werknemers met een flexijob, enz. tellen mee. Uitzendkrachten moeten niet worden meegeteld.

Het aantal werknemers moet worden bekeken op het niveau van de juridische entiteit (en dus niet op het niveau van de technische bedrijfseenheid).

2. Wat moet er gebeuren?
Het recht op deconnectie moet worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsniveau. Bij gebrek daaraan, moeten de modaliteiten worden opgenomen in het arbeidsreglement.

De ondernemingscao of het arbeidsreglement moet minstens de volgende bepalingen bevatten:

  • de praktische modaliteiten voor de toepassing door de werknemer van diens recht om niet bereikbaar te zijn buiten zijn uurrooster;
  • de richtlijnen voor een dusdanig gebruik van de digitale hulpmiddelen zodat de rusttijden, verlof, privé- en familieleven van de werknemer gewaarborgd blijven;
  • vormings- en sensibiliseringsacties voor werknemers en leidinggevenden m.b.t. het verstandig gebruik van digitale hulpmiddelen en de risico’s die verbonden zijn aan overmatige connectie.

De ondernemingscao moet worden neergelegd bij de griffie van de FOD WASO.

Een afschrift van het arbeidsreglement moet worden bezorgd aan de inspectie.

Uitzondering:
Wanneer er binnen de sector een bij koninklijk besluit algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst werd afgesloten over deconnectie en deze collectieve arbeidsovereenkomst bevat de hiervoor vermelde bepalingen, dan is de werkgever niet meer verplicht om hierover een ondernemingscao te sluiten of de bepalingen hierover op te nemen in het arbeidsreglement.

In een aantal belangrijke sectoren werd reeds een cao afgesloten over het recht op deconnectie (niet-limitatieve lijst):

  • PSC 140.03 voor het wegvervoer en de logistiek voor rekening van derden;
  • PSC 149.01 voor de elektriciens;
  • PC 220 voor de voedingsnijverheid;
  • PC 302 voor het hotelbedrijf;
  • PC 313 voor de apotheken en tarificatiediensten;
  • PSC 327.01 voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven;
  • PC 330 voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten;
  • PC 331 voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector;
  • PC 341 voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten;
  • ….

De klanten van CLB Sociaal Secretariaat kunnen steeds bij ons navragen of er in hun sector een collectieve arbeidsovereenkomst werd afgesloten.

 

Bron: Wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen, BS 10 november 2022.

 

WEBINAR ON DEMAND

Deconnectie

In dit webinar on demand ontdek je in 1 uur waarom mentale ontkoppeling cruciaal is – én hoe je dit concreet aanpakt. Met heldere uitleg en herkenbare voorbeelden. Ideaal om aan te bieden aan je medewerkers!

 

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op