Het Vlaams opleidingsverlof biedt werknemers de gelegenheid om, onder bepaalde voorwaarden, van het werk afwezig te zijn met behoud van loon en dit om een opleiding te volgen of te studeren. De werkgever kan hiervoor een tegemoetkoming in de loonkost ontvangen.
In het Belgisch Staatsblad van 19 juli 2024 werden enkele wijzigingen gepubliceerd die gelden voor schooljaar 2024-2025, dus voor de periode van 1 september 2024 tot en met 31 augustus 2025.
1. Verlenging gemeenschappelijk initiatiefrecht
Het gemeenschappelijk initiatiefrecht geeft aan de werkgever de mogelijkheid om opleidingen voor te stellen aan zijn werknemers zodat ze hun toekomstkansen in de onderneming of op de Vlaamse arbeidsmarkt kunnen versterken. In het kader van het Vlaams opleidingsverlof kan de werkgever een werknemer niet verplichten om een bepaalde opleiding te volgen. Het Vlaams opleidingsverlof blijft een individueel recht van de werknemer. Daarom gebruikt de wetgever de term “gemeenschappelijk initiatiefrecht”.
Als gevolg van dit gemeenschappelijk initiatiefrecht kan een werknemer extra uren Vlaams opleidingsverlof genieten. Een werknemer die zowel een opleiding van zijn eigen keuze volgt, als ingaat op een opleidingsvoorstel van de werkgever, verdubbelt het recht op Vlaams opleidingsverlof. Hierdoor kan deze werknemer maximaal 250 uur Vlaams opleidingsverlof opnemen.
In de aanvraag tot terugbetaling geeft de werkgever aan of de werknemer de opleiding op eigen initiatief of op voorstel van de werkgever volgt. De aanvraag tot terugbetaling wordt ingediend voor maximaal 125 uur voor een opleiding die een werknemer op eigen initiatief volgt en voor maximaal 125 uur voor een opleiding die een werknemer op voorstel van de werkgever volgt.
Het gemeenschappelijk initiatiefrecht werd voor het eerst ingevoerd voor schooljaar 2021-2022 en wordt nu dus opnieuw verlengd voor schooljaar 2024-2025.
2. Verlenging versoepeling minimumvoorwaarde van 32 uur opleidingstijd
Om Vlaams opleidingsverlof te kunnen genieten, moet de opleiding minstens 32 uur opleidingstijd omvatten. Hiervoor mogen modules uit verschillende opleidingen van eenzelfde opleidingsverstrekker worden gecombineerd.
Sinds het schooljaar 2021-2022 kon er sneller worden voldaan aan de minimumvoorwaarde van 32 uur opleiding omdat het ook mogelijk werd om modules uit verschillende arbeidsmarktgerichte opleidingen van verschillende opleidingsverstrekkers te combineren.
Deze versoepeling wordt opnieuw verlengd voor schooljaar 2024-2025.
Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2024 tot bepaling van tijdelijke afwijkingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 - toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers - van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, BS 19 juli 2024.
|
ONLINE INFOSESSIE
Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving!
Schrijf je nu in voor de sessies Sociale Actua 2024! Elk kwartaal organiseren we een online infosessie (opleiding van 1,5 uur) over de actuele sociaaljuridische wijzigingen, hoe je deze best kan interpreteren en toepassen in de praktijk. Het webinar word je nadien toegestuurd en onze juristen beantwoorden eveneens graag je vragen na de sessie.
|