10.07
2020

Commerciële kentekenplaten: wijzigingen vanaf 1 oktober 2020

Een Koninklijk Besluit met betrekking tot een herziening van de commerciële platen werd op 15 mei 2020 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en treedt in werking vanaf 01/10/2020.  

Via dit nieuwsbericht informeren wij u alvast over de belangrijkste wijzigingen.  

Tot op heden bestaan er twee types van commerciële platen: de handelaarsplaat en de proefrittenplaat, respectievelijk ook wel de ‘Z-plaat’ en de ‘ZZ-plaat’ genoemd. Deze nummerplaten zijn mogelijk voor auto’s, moto’s, bromfietsen en aanhangwagens. Het zijn de typische ‘garageplaten’ met groene letters en cijfers, en met een beperkte geldigheidsduur van 1 jaar.  

Deze 2 platen blijven bestaan, maar de toepassings- en verkrijgingsvoorwaarden worden aangepast.

Daarnaast zien 2 nieuwe platen het levenslicht:

  • De beroepsplaat, een derde type commerciële plaat; en
  • De nationale plaat.

De nationale plaat is eigenlijk een buitenbeentje, en is de uitweg wanneer geen andere commerciële plaat mogelijk is in een bepaalde situatie. Het is een plaat voor een welbepaald voertuig met een zeer beperkte geldigheidsduur.  

De 4 platen zullen zeer herkenbaar zijn in het verkeer, door hun kleuren (het blijven witte nummerborden met groene karakters), maar ook door hun beginletter (ook wel index genoemd):

  • De handelaarsplaat behoudt de letter Z, maar die verhuist nu helemaal naar vooraan (vandaag wordt de letter Z nog voorafgegaan door het cijfer 1);
  • De proefrittenplaat krijgt de letter Y aan het begin van de plaat;
  • De beroepsplaat begint met de letter V; en
  • De nationale plaat begint met de letters UA.

Hierna een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Concreet betekent dit dus ook dat elke bestaande combinatie verdwijnt en dat er dus telkens een nieuwe plaat aangevraagd en toegewezen zal worden.  

Daarnaast wordt het gebruik van de proefrittenplaat sterk aan banden gelegd, zodat deze plaat een pak minder zal voorkomen. De handelaarsplaat zal louter nog bestemd zijn voor de echte handelaar (autoverkoper), en de beroepsplaat voor de herstellers van wagens (carrossier, mecanicien, …).  

Belangrijke bijkomende beperking voor de beroepsplaat is dat ze max. 5 dagen per jaar voor eenzelfde voertuig gebruikt zal mogen worden. Bovendien zal er, net zoals voor de proefrittenplaat, geen privégebruik meer toegelaten zijn.

De voornaamste krijtlijnen per kentekenplaat vindt u in het volgende overzicht.

Tenslotte zal de periode voor de vernieuwingen van handelaars-, beroeps- en proefrittenplaten verlengd worden: verlenging van een bestaande plaat zal mogelijk zijn van 1 oktober tot en met de laatste dag van de maand februari van het jaar dat volgt op het verval van de geldigheid. Voor aanvragen van nieuwe platen blijft de deadline behouden op 31/12.  

De DIV is momenteel volop bezig met de uitrol van dit project. De komende maanden zal hierover nog verder gecommuniceerd worden.

bron: https://www.fvf.be/

14.11
2024

“Vereenvoudiging” opzegregels verzekeringscontracten niet-leven voor “consumenten”

Op 1 oktober 2024 veranderen de opzeggingsregels voor verzekeringspolissen Niet-Leven in navolging
van de Wet van 9 oktober 2023. Doel van deze wet is een vereenvoudiging van/het makkelijker maken
van opzeggen van verzekeringscontracten voor de ‘consument’. Waarover gaat dit?

03.09
2024

Nieuwe wetgeving op de buitencontractuele aansprakelijkheid: waarom je nu moet handelen!

Op 1 februari 2024 werd Boek 6 van het nieuw hervormde Burgerlijk Wetboek goedgekeurd, met belangrijke impact op de ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’. Deze wet, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad op 1 juli 2024, treedt in werking op 1 januari 2025. Het introduceert significante wijzigingen in het aansprakelijkheidsrecht die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor bedrijven en voornamelijk voor hun onderaannemers, bestuurders en werknemers. Als verzekeringskantoor willen we je informeren over deze veranderingen en hoe je zich hiertegen kunt beschermen.

02.07
2024

Heb ik als zelfstandige een omzetverzekering nodig?

Als je als zaakvoerder of zelfstandige langere tijd uitvalt door ziekte of een ongeval, dreigt jouw omzet terug te vallen, terwijl veel kosten gewoon doorlopen. Het kan daarom verstandig zijn om niet alleen je eigen inkomen te beschermen, maar ook de kosten van je eenmanszaak of vennootschap. Een dekking Gewaarborgd Inkomen - Omzet & Kosten zorgt in zo’n geval voor de nodige financiële gemoedsrust en helpt je onderneming de moeilijke periode te doorstaan.

CLB Group
Industrieterrein Kolmen 1085
3570 Alken
GPS-adres: Stationsstraat 108
011 31 23 41
011 31 45 67
Volg ons op